مقدمه آثار کنگره حضرت عبدالعظيم حسنی
تاريخ بشر را هماره ستارگانِ فروزانى مشعلدار بوده اند، تا آدمى بر جهالت و تاريکى فائق آيد و بتواند وديعه خداوندىِ نهفته در درونش را بپرورَد و خويشتن را از نادانى، درنده خويى و پستى برهاند. طلايه داران اين منظومه فروزان، پيامبران الهى و جانشينان پاک نهاد و معصوم آنان اند و در صف بعد، دست پروردگان آنها، يعنى عالمان دين، محدّثان، مفسّران و ... که در دانش و سلوک، پاى در جاى پاى آنان نهادند. شهر رى به عنوان يکى از پايگاه هاى کهن تشيع، مَهْد رشد و بالندگى عالمانى از اين تبار (چون ثقه الاسلام کلينى، شيخ صدوق، ابوالفتوح رازى و ...) بوده است، و حضرت عبدالعظيم حسنى عليه السلام را مى توان پايه گذار اين مَهْد و حرکت علمى و فرهنگى دانست. آستان حضرت عبدالعظيم و مؤسسه فرهنگى دارالحديث (دانشکده، پژوهشکده، انتشارات)، طرحى را با عنوان «گراميداشت بزرگان و عالمان رى» در دست گرفت تا در پرتو شناساندن اين چهره هاى ماندگار، برخى فعاليت هاى پژوهشى و فرهنگى نيز سامان يابد. در اين طرح، نخستْ چهار تن از بزرگان و عالمان رى انتخاب شدند که در صدر آنان حضرت عبدالعظيم عليه السلام جاى مى گيرد. حضرت عبدالعظيم عليه السلام مشعل فروزانى است که از دوران حيات خويشتن تاکنون بر تاريخ تشيع و ايران، پرتو افکنده و بر معنويت، دانش و فرهنگ شيعه در اين مرز و بوم، تأثيرگذار بوده است. از اين رو، نخستين گام در اجراى طرح، کنگره بزرگداشت ايشان خواهد بود. اهدافى که برگزارى اين کنگره دنبال مى کند، عبارت است از:
۱ . معرفى و بزرگداشت شخصيت علمى و معنوى حضرت عبدالعظيم عليه السلام؛
۲ . ترويج معارف حديثى اهل بيت عليه السلام؛
۳ . تحقيق و پژوهش در ميراث حديثى حضرت عبدالعظيم عليه السلام ؛
۴ . شناخت جايگاه آستان حضرت عبدالعظيم عليه السلام و تأثير آن بر تحولات تاريخ تشيّع در ايران. اين طرح، در آبان ماه ۱۳۸۰ در نخستين جلسه شوراى سياستگذارى ـ که از عالمان و فرزانگان و نخبگان فرهنگى اند ـ به تصويب رسيد و کميته علمى کنگره از خرداد ۱۳۸۱ کار خود را آغاز کرد. کميته علمى با فرصت اندکى که در اختيار داشت، برنامه هاى خود را در پنج حوزه ساماندهى کرد:
۱ . تأليف، تصحيح و گردآورى آثار مربوط به حضرت عبدالعظيم و شهر رى (کتاب و مقاله).
۲ . سفارش و فراخوان نگارش مقاله.
۳ . سفارش انتشار ويژه نامه هايى از سوى نشريات، همزمان با برگزارى کنگره.
۴ . انتشار لوح فشرده (CD) توليدات علمى کنگره.
۵ . انتشار خبرنامه. با يارى خداوند و مدد قدسى روح حضرت عبدالعظيم عليه السلام، در حوزه نخست، بيش از بيست و دو جلد کتاب آماده شد که همزمان با برگزارى کنگره، توزيع مى گردد. همچنين مقالات منتخب و تأييد شده علمى در سه جلد، عرضه خواهند شد. دو ويژه نامه از سوى مجلات علمى و نيز خبرنامه کنگره در پنج شماره عرضه خواهد شد. همه اين آثار، علاوه بر نشر مکتوب، بر روى يک لوح فشرده (CD) تا هنگام برپايى کنگره در اختيار علاقه مندان قرار مى گيرد. گفتنى است با فرصت اندک و حجم گسترده برنامه هاى علمى، وجود نقايص، امرى طبيعى است که اهل فضل و دانش آن را بر ما خواهند بخشيد و ما را از نصايح عالمانه خويش بهره مند خواهند ساخت. اميد است اين مجموعه، مقبول درگاه الهى و مورد عنايت روح بزرگ و قدسى حضرت عبدالعظيم حسنى عليه السلام قرار گيرد و در گسترش و بالندگى فرهنگ و معارف تشيع، سودمند افتد. در پايان از همه کسانى که در به ثمر رسيدن اين برنامه ها سهم وافر داشتند؛ توليت محترم آستان حضرت عبدالعظيم عليه السلام و رياست محترم مؤسسه فرهنگى دارالحديث، شوراى عالى سياستگذارى، مديران محترم آستان حضرت عبدالعظيم و مؤسسه فرهنگى دارالحديث و به ويژه فاضل گرانقدر جناب آقاى على اکبر زمانى نژاد ـ که بار عمده بر دوش ايشان بود ـ سپاسگزارى مى شود.
مهدى مهريزى
دبير کميته علمى بهار ۱۳۸۲