تاريخ : 1391/01/23
کد مطلب: 211
فهرست نسخه ‏هاى خطى کتابخانه آستان حضرت عبدالعظيم عليه‏ السلام

فهرست نسخه ‏هاى خطى کتابخانه آستان حضرت عبدالعظيم عليه‏ السلام

عنوان: فهرست نسخه ‏هاى خطى کتابخانه آستان حضرت عبدالعظيم عليه‏ السلام

مؤلف: ابوالفضل حافظيان

تعداد جلد: ۲ج (۸۸۸ ص)، وزیری

ناشر: دار الحدیث

محل نشر: قم

تاریخ انتشار: ۱۳۸۲ش

کتابخانه آستانه حضرت عبدالعظيم حسنى عليه‏ السلام گنجينه ‏اى فرهنگى و تاريخى است که از قدمت و نفاست ارزنده ‏اى برخوردار است.

  هم اکنون تعداد کتاب ها و نشريات موجود در آن به چهل هزار جلد بالغ مى‏ شود.

  اين فهرست ‏نامه از نظر شکلى، الفبايى و به ترتيب الفبايى عناوين کتاب ها تنظيم شده است و از جهت کيفى، توصيفى و تا حدّى توصيفى و تحقيقى است، به اين معنا که در همه معرّفى نامه ‏هايى که براى کتاب ها تنظيم شده توضيحاتى در توصيف کتاب و اطلاعات کتاب شناختى آمده و به منابع کتابشناسى و فهرست نامه ‏هاى کتاب هاى چاپى و نسخه ‏هاى خطى مراجعه شده و در موارد لازم نسخه مورد بحث با نسخه‏ هاى ديگر از کتاب سنجيده شده است.

  در اين کتاب ۷۴۴ نسخه خطى موجود در کتابخانه آستان حضرت عبدالعظيم عليه ‏السلام در ۸۰۰ عنوان معرّفى شده است و پس از معرّفى تفصيلى کتاب ها و نسخه ‏ها، فهرست هاى راهنما در هفت بخش آمده است و بخش پايانى کتاب به تصاوير منتخب از نسخه ‏هاى خطى اختصاص يافته است.

  اين فهرست در دو جلد و شامل ۸۸۸ صفحه است، جلد اول در ۴۴۴ صفحه معرّفى ۴۹۱ عنوان کتاب از حرف «آ» تا «ق» را دربر دارد و در جلد دوم ۳۰۱ عنوان کتاب از حرف «ک» تا «ى» معرّفى شده و اين جلد نيز به ضميمه فهرست هاى راهنما و تصاوير، مشتمل بر ۴۴۴ صفحه است.

  معرّفى هر کتاب از دو بخش اصلى تشکيل مى‏ شود: الف. کتاب شناسى

  در اين بخش، اطلاعات تفصيلى درباره کتاب اعم از نام کتاب و مؤلف و زبان و موضوع و تاريخ تأليف و تعداد ابواب و فصول و ... بدين ترتيب مطرح مى ‏شود:

  ۱. شماره رديف کتاب، ۲. نام کتاب، ۳. موضوع، ۴. زبان، ۵. نام مؤلف و تاريخ وفات او، ۶. توضيحات کتاب ‏شناسى، ۷. منابع و مآخذ، ۸. آغاز و انجام.

ب. نسخه‏ شناسى

در اين بخش، خصوصيات نسخه مورد بحث شامل شماره نسخه در مخزن، نوع خط و نام کاتب و تاريخ و محلّ کتابت و تزيينات و يادداشت هاى اول و آخر نسخه و نوع جلد و تعداد برگ ها و سطرها و ... بدين تفصيل بيان مى ‏شود:

  ۱. شماره نسخه در مخزن، ۲. نوع خط و ويژگي هاى آن، ۳. نام کاتب، ۴. تاريخ کتابت، ۵. محلّ کتابت، ۶. توضيحات نسخه‏ شناسى، ۷. نوع جلد و تزيينات و نقوش روى آن، ۸. سابقه، ۹. شماره ثبت، ۱۰. تعداد برگ ها و سطرها و قطع کتاب.

  براى دستيابى به اسامى مؤلفان و آثارشان و عناوين ديگر، فهرست هاى راهنما ارائه شده است. بدين منظور با استفاده از برنامه رايانه ‏اى فهرست هاى مختلف اخذ شده و در هفت بخش تقديم مى‏ شود.

  فهرست هاى هفتگانه از اين قرار است:

  ۱. فهرست الفبايى پديدآورندگان، ۲. فهرست الفبايى کاتبان، ۳. فهرست نسخه ‏هاى خط مؤلف، ۴. فهرست واقفان، ۵. فهرست موضوعى کتاب ها، ۶. فهرست الفبايى آغاز کتاب ها، ۷. فهرست منابع و مآخذ.