تاريخ : 1391/10/04
کد مطلب: 346
سخن اول

سخن اول

تاريخ بشر را هماره ستارگانِ فروزانى مشعلدار بوده ‏اند، تا آدمى بر جهالت و تاريکى فائق آيد و بتواند وديعه خداوندىِ نهفته در درونش را بپرورَد و خويشتن را از نادانى، درنده ‏خويى و پستى برهاند.

  طلايه ‏داران اين منظومه فروزان، پيامبران الهى و جانشينان پاک ‏نهاد و معصوم آنان اند و در صف بعد، دست ‏پروردگان آنها، يعنى عالمان دين، محدّثان، مفسّران و ... که در دانش و سلوک، پاى در جاى پاى آنان نهادند.

  شهر رى به عنوان يکى از پايگاههاى کهن تشيع، مَهْد رشد و بالندگى عالمانى از اين تبار (چون ثقة ‏الاسلام کلينى، شيخ صدوق، ابوالفتوح رازى و ...) بوده است، و حضرت عبدالعظيم حسنى عليه ‏السلام را مى ‏توان پايه ‏گذار اين مَهْد و حرکت علمى و فرهنگى دانست.

  آستان حضرت عبدالعظيم و مؤسسه فرهنگى دارالحديث (دانشکده، پژوهشکده، انتشارات)، طرحى را با عنوان «گراميداشت بزرگان و عالمان رى» در دست گرفت تا در پرتو شناساندن اين چهره ‏هاى ماندگار، برخى فعاليتهاى پژوهشى و فرهنگى نيز سامان يابد.

  در اين طرح، نخستْ چهار تن از بزرگان و عالمان رى انتخاب شدند که در صدر آنان حضرت عبدالعظيم عليه ‏السلام جاى مى ‏گيرد.

  حضرت عبدالعظيم عليه ‏السلام مشعل فروزانى ‏است که ‏از دوران حيات خويشتن تا کنون بر تاريخ تشيع و ايران، پرتو افکنده و بر معنويت، دانش و فرهنگ شيعه در اين مرز و بوم، تأثيرگذار بوده است. از اين ‏رو، نخستين گام در اجراى طرح، کنگره بزرگداشت ايشان خواهد بود.

  اهدافى که برگزارى اين کنگره دنبال مى ‏کند، عبارت ‏است ‏از:

۱. معرفى و بزرگداشت شخصيت علمى و معنوى حضرت عبدالعظيم عليه‏ السلام؛

۲. ترويج معارف حديثى اهل بيت عليهم ‏السلام؛

۳. تحقيق و پژوهش در ميراث حديثى حضرت عبدالعظيم عليه ‏السلام؛

۴. شناخت جايگاه آستان حضرت عبدالعظيم عليه‏ السلام و تأثير آن بر تحولات تاريخ تشيّع در ايران.

  اين طرح، در آبان‏ ماه ۱۳۸۰ در نخستين جلسه شوراى سياستگذارى ـ که از عالمان و فرزانگان و نخبگان فرهنگى ‏اند ـ به تصويب رسيد و کميته علمى کنگره از خرداد ۱۳۸۱ کار خود را آغاز کرد.

  کميته علمى با فرصت اندکى که در اختيار داشت، برنامه ‏هاى خود را در پنج حوزه ساماندهى کرد:

۱. تأليف، تصحيح و گردآورى آثار مربوط به حضرت عبدالعظيم و شهر رى (کتاب و مقاله).

۲. سفارش و فراخوان نگارش مقاله.

۳. سفارش انتشار ويژه ‏نامه ‏هايى از سوى نشريات، همزمان با برگزارى کنگره.

۴. انتشار لوح فشرده (CD) توليدات علمى کنگره.

۵. انتشار خبرنامه.

  با يارى خداوند و مدد قدسى روح حضرت عبدالعظيم عليه ‏السلام، در حوزه نخست، بيست و شش جلد کتاب آماده شد که همزمان با برگزارى کنگره، توزيع مى ‏گردد. همچنين مقالات منتخب و تأييد شده علمى در چهار جلد، عرضه خواهند شد.

  دو ويژه ‏نامه از سوى مجلات علمى و نيز خبرنامه کنگره در پنج شماره عرضه خواهد شد.

  همه اين آثار، علاوه بر نشر مکتوب، بر روى يک لوح فشرده  (CD)تا هنگام بر پايى کنگره در اختيار علاقه ‏مندان قرار مى ‏گيرد.

  در چهارمين شماره از خبرنامه کنگره بزرگداشت حضرت عبدالعظيم حسنى، تمامى محصولاتى که مورد اشاره قرار گرفت، در سه بخش ۱. کتب، ۲. نرم ‏افزار، ۳. ويژه نامه مجلات به اجمال معرفى خواهد گرديد.