تاريخ : 1390/11/16
کد مطلب: 75
گفتگويى با آقاى محسن ستاره، دهيار روستاى کلين درباره مزار يعقوب بن اسحاق کلينى (پدر ثقة الاسلام کلينى)

گفتگويى با آقاى محسن ستاره، دهيار روستاى کلين درباره مزار يعقوب بن اسحاق کلينى (پدر ثقة الاسلام کلينى)

از شيخ يعقوب کلينى، پدر محمّد، صاحب الکافى ـ که قبرش اکنون در دهکده کلين زيارتگاه است ـ حديث و روايتى در دست نيست و نام او در کتب رجال حديث نيامده، و معلوم نشده که وى اصلاً از محدثان و عالمان بوده و يا شغل و حرفه ‏اى ديگر داشته است، ولى از اين‏که او صاحب مقبره و مزارى است، معلوم است که يک شخصيت بزرگ و ممتاز بوده است.

  مقبره شيخ يعقوب، در يک کيلومترى دهکده کلين و در قسمت شرقى آن قرار گرفته و در کنار جاده‏ اى آسفالته است؛ صحنى بزرگ و وسيع در حدود دو هکتار، با فضايى روحانى که بينندگان را به طرف خود جذب مى‏ کند. در وسط صحن ساختمانى شامل مقبره با گنبدى برفراز قبر و ايوانى در طرف شمال و چند اطاق مجاور، مجموعه بنا را تشکيل مى ‏دهد.

  ساختمان اصلى مقبره و بناهاى مجاور آن، مقدارى از سطح حيات و صحن بالاتر ساخته شده است. اصل بنا قديمى است و گفته مى ‏شود که از آثار عهد صفوى است؛ اگر چه تاريخى در آن ديده نشد، ولى اخيراً نوسازى ‏هايى در آنجا انجام گرفته و ايوان و رواق‏ ها سنگفرش شده، و براى زايران آماده گرديده است.

  بر اساس سنگى که در آنجا نصب شده، شيخ يعقوب در سال سيصد هجرى در گذشته و در دهکده کلين به خاک سپرده شده است. او در حدود پنجاه سال بعد از درگذشت حضرت عبد العظيم عليه ‏السلام وفات نموده و به احتمال قوى حضرت عبد العظيم عليه ‏السلام را درک کرده است و در حدود سى سال قبل از وفات فرزندش ـ ابو جعفر کلينى ـ ، جهان را وداع گفته است.

  اکنون تنها اثر باستانى در دهکده کلين، مقبره يعقوب بن اسحاق کلينى رازى است و قبر او اکنون زيارتگاه شيعيان و دوستان اهل بيت عليهم ‏السلام است. براى آگاهى از وضعيت فعلى و روند بازسازى اين بقعه، با آقاى محسن ستاره، دهيار روستاى کلين، گفتگويى شد که در پى مى ‏آيد:

  جناب آقاى ستاره، روستاى کلين در تقسيمات کشورى تابع کدام يک از شهرستان ‏هاى کشور است؟

  روستاى کلين در بخش فشافويه قرار گرفته و از توابع شهرستان رى در استان تهران است.

  بقعه مرحوم کلينى چه جايگاهى در روستا دارد؟

  اين مزار نه تنها مورد توجه و احترام مردم روستا؛ بلکه مردم روستاهاى اطراف است و مردم از روستاهاى دور دست به زيارت اين مزار مى ‏آيند. مى‏ توان گفت که مزار کلينى مرکز فعاليت ‏هاى فرهنگى بخش فشافويه است و در مناسبت ‏هاى مذهبى، بويژه عزادارى ‏هاى ايام محرم، دسته ‏جات عزادارى به سمت اين بقعه به‏راه افتاده و پس از رسيدن به اين بقعه، به عزادارى مى ‏پردازند.

  تاکنون چه اقداماتى براى بهسازى بقعه انجام شده است؟

  اين بقعه ـ که در دوره صفوى بنا شده است ـ در دوره ‏هاى مختلف بازسازى شده و به صورت کنونى درآمده است و در سال ۱۳۷۶ به ثبت ميراث فرهنگى رسيد و در شمار آثار فرهنگى ـ تاريخى ايران قرار گرفت. پس از ثبت اثر، با بودجه‏ اى که از سوى سازمان ميراث فرهنگى درنظر گرفته شده بود، مقدارى از بنا مرمت شد و در سال ‏هاى اخير با درخواست هيئت امناى محترم، طرح جامع اين بنا از سوى سازمان اوقاف و امور خيريه در دست مطالعه و تصويب است که در صورت تصويب، يک سالن اجتماعات و ساير امکان مورد نياز در آن پيش‏بينى شده است.

  در حال حاضر کارهاى جدول کشى و گلکارى محوطه انجام گرفته و تا حدودى امور رفاهى زايران مزار مورد توجه قرار گرفته است.

  آيا از سوى متوليان اين بقعه اقدامى براى معرفى صاحب اين مزار و فرزند وى ثقة الاسلام کلينى انجام گرفته است؟

  در سال‏ هاى قبل، همايشى براى بزرگداشت کلينى از سوى فرماندارى شهرستان رى و متوليان فرهنگى بخش برگزار شد و در آن گامى هر چند کوچک، در اين مسير برداشته شد و از ديگر اقدامات انجام شده، تهيه مجلدات کتاب اصول الکافى است که در مناسبت ‏هاى مختلف به علاقه ‏مندان اهدا مى‏ گردد. يکى از آرزوهاى ديرينه مسئولان و اهالى اين روستا، برگزارى همايشى در جوار مرقد کلينى براى معرفى اين دو عالم بزرگ است که اميدواريم در آينده نه‏ چندان دور محقق شود.