تاريخ : 1390/12/11
کد مطلب: 157
تفسير پژوهى ابو الفتوح رازى رحمه ‏الله

تفسير پژوهى ابو الفتوح رازى رحمه ‏الله

عنوان: تفسير پژوهى ابو الفتوح رازى رحمه ‏الله (گزارش کتاب‏ ها و پايان ‏نامه ‏ها)

به کوشش: سيد محمّد على ايازى

تعداد جلد: ۱ (۴۸۰ صفحه)، وزیری

ناشر: دار الحديث

محل نشر: قم

تاریخ انتشار: ۱۳۸۴ 

۱. درآمدى بر تفسير پژوهى ابو الفتوح رازى/ سيد محمّد على ايازى

نگارنده مقاله ابتدا تفسير پژوهى در تاريخ معاصر را مطرح کرده و به نقد و بررسى سبک ‏هاى مختلف آن پرداخته و اهداف و فوايد پژوهش‏ هاى تفسيرى را يک به يک مطرح و نقد مى ‏نمايد.

  نگارنده در ادامه، هدف از نگارش اين کتاب را معرفى کتاب نامه ‏ها و پايان نامه ‏هايى که درباره تفسير ابو الفتوح رازى و يا مقايسه با تفاسير ديگر نوشته شده بيان مى ‏کند. کتاب اولى که نگارنده به معرفى آن مى ‏پردازد، تحقيق در تفسير ابو الفتوح رازى (رساله پايان‏ نامه دوره دکتراى عسکر حقوقى) است. او بيان مى ‏کند که اين رساله نخستين اثر مستقل و گسترده درباره معرفى ابو الفتوح است. گزينه روض الجنان و روح الجنان اثر شادروان احمد احمدى بيرجندى دومين اثر مستقل و منظم در باب اين تفسير است. سومين اثر ياد شده در اين نوشتار، ظرايف و طرايف متون نثر تفسيرى (رساله دوره دکتراى آقاى محمّد مراد ايرانى) و يکى از نوشته ‏هاى بسيار مفصل و خواندنى در حوزه زبان و نثر روض الجنان است. اهم انديشه ‏هاى کلامى ابو الفتوح رازى رساله دوره کارشناسى ارشد آقاى عبدالعلى عنايتى در دانشگاه قم و رساله‏ هاى روش شيخ ابو الفتوح رازى در تفسير روح الجنان اثر محمّد مهدى حقى و رساله نکات اعتقادى و کلامى در تفسير ابو الفتوح رازى اثر حيدر بصير و رساله مباحث علوم قرآن در تفسير رازى نوشته خانم زهره اعتمادى، عناوين رساله ‏هايى است که نگارنده به تفکيک مطرح نموده است.

۲. مباحث علوم قرآنى در تفسر ابو الفتوح رازى/ بر اساس پايان نامه کارشناسى ارشد زهره اعتمادى

تنظيم و تکميل و گزارش: على نجفى ‏نژاد

نگارنده اين گزارش در آغاز به معرفى اجمالى پايان نامه پرداخته و به طرح برخى مسائل علوم قرآنى براى روشن شدن ديدگاه اجمالى ابو الفتوح در اين زمينه مى ‏پردازد. پديده وحى از نظر ابو الفتوح، شيوه ‏هاى نزول وحى در نظر ابو الفتوح رازى، اسامى قرآن، موارد کاربرد و معانى کتاب در قرآن و سنت عناوين فصل ‏هايى است که نويسنده مطرح مى ‏کند و در هر فصل ديدگاه ابو الفتوح را طرح و بررسى مى ‏نمايد.

  نويسنده در ادامه، بحث مهم و تأثير گذار در اسباب نزول و روايات اين باب را مطرح مى ‏کند و در فصل ديگرى ملاک شناختن سوره ‏هاى مکى و مدنى و معيار تفکيک قرآن پژوهان را بيان مى ‏نمايد. سوره ‏هاى اخلاقى از نظر ابو الفتوح، آيات استثنايى، علم قرائات و اعجاز قرآن عناوين سرفصل‏ هاى مطروحه نگارنده است. در ادامه وجوه تحدى با ذکر نظريات مختلف درباره آن، موارد تحدى در قرآن اعجاز و وجوه اعجاز را بحث مى ‏نمايد. نگارنده بحث محکم و متشابه را مطرح مى ‏کند و غفلت از آن را موجب انحراف در تفسير قرآن مى ‏داند. در اين بحث به معناى لغوى محکم و متشابه، ديدگاه ابو الفتوح رازى، آيات محکم و متشابه در قرآن، حکمت وجود آيات متشابه و ويژگى آيات متشابه مى ‏پردازد. تفسير، تأويل، ناسخ و منسوخ، ارکان نسخ و آيات ناسخ و منسوخ مباحث پايانى اين نوشتارند.

۳. گزارشى تحليلى و توصيفى از کتاب تحقيق در تفسير ابو الفتوح رازى/ عسکر حقوقى

به گزارش: صادق محمودى

  نويسنده اين گزارش نخستين رساله تفسير پژوهشى درباره تفسير ابو الفتوح رازى که نيز گسترده‏ ترين اثر در اين زمينه است را کتاب دکتر عسکر حقوقى معرفى مى ‏نمايد و اين رساله را به دليل قدمت، اهميت و جامعيّت مورد توجه ويژه قرار مى‏ دهد. در ادامه، سال تأليف رساله را ۱۳۳۵ ش، معرفى مى ‏نمايد و مى ‏افزايد که در طول ده سال تحقيقات ديگرى را درباره اين تفسير به اين رساله اضافه کرده و در مجموعه ۱۴۳۲ صفحه در سه جلد با قطع وزيرى به چاپ رسيده است. جلد اول اين مجموعه سبک و خصوصيات دستورى و لغوى ابو الفتوح و جلد دوم فهرستى است از تمامى احاديث نبوى و ائمه اطهار عليهم ‏السلام. نويسنده در جلد سوم نيز داستان پيامبران و اقوام را ملل که به صورت پراکنده در تفسير ابو الفتوح آمده ـ جمع آورى و به داستان ‏هاى جداگانه تبديل کرده است. نگارنده ضمن بيان ويژگى‏ هاى مجلّدات اين کتاب، به ترتيب خلاصه ‏اى از نظريات، مطالب و ديدگاه ‏هاى نويسنده را گزارش مى ‏کند. برخورد آرا و عقايد متکلمان معتزلى و اشعرى، موضع کلامى شيعه در عصر ابو الفتوح، تفسير ابو الفتوح و انعکاس اختلافات مذهبى در آن عناوين سرفصل ‏هايى است که نگارنده تحت عنوان مقدمه «تشيع و سير آن در ايران» به آن پرداخته است. و پس از آن فهرستى از مطالب جلد اول را معرفى مى ‏نمايد که برخى از آنان عبارت‏ اند از: ترجمه احوال و تاريخ حيات ابو الفتوح رازى، مختصات نسخ خطى و چاپى تفسير، سبک و خصوصيات دستورى و لغوى و املايى، ويژگى‏ هاى تفسير ابو الفتوح مباحث تاريخى تفسير. نگارنده، ذيل معرفى جلد دوم کتاب تحقيق در تفسير ابو الفتوح ـ که درباره احاديث نقل شده در تفسير است ـ به چگونگى دسته بندى، ترجمه، استخراج منابع و تنظيم روايات اين بخش توسط نويسنده کتاب اشاره مى ‏کند. نگارنده گزارش در ادامه به جلد سوم کتاب پرداخته و فهرست کلى جلد سوم را مطرح مى ‏کند که برخى از فصل ‏هاى آن عبارت ‏اند از: وصيت يعقوب، موسى و کشتن قبطى و شعيب.

۴. ويژگى ‏هاى نثرى تفسير ابو الفتوح رازى/ بر اساس پايان ‏نامه دکتراى حمود مراد ايرانى

مجتبى کاتب اصفهانى

نگارنده، در مقدمه ‏اى به بيان جايگاه متون تفسيرى در کنار نثرهاى علمى، ادبى، صوفيانه، تعليمى و اخلاقى پرداخته و تفسير ابو الفتوح را به لحاظ ويژگى ‏هاى نثرى و آرايه ‏هاى ادبى، صرف نظر از جهات تفسير پژوهى، داراى اهميت ويژه مى ‏داند و در ادامه آن، نظر برخى بزرگان را در اين زمينه مطرح مى ‏نمايد. وى جايگاه بررسى متون کهن و ارزشى آن را مطرح و نکات بلاغى در نثر ابو الفتوح را طرح و بررسى مى ‏نمايد.

  نويسنده اين مقاله با اشاره ‏اى کوتاه به نثر تفاسير از ديد سبک ‏شناسى، ويژگى ‏هاى نثرى قرن چهارم تا ششم را به صورت مفصّل بيان مى ‏کند و در بخشى جدا به ذکر ويژگى ‏هاى نثر روض الجنان مى‏ پردازد و براى هر ويژگى نمونه‏ هاى مثال مى‏ زند. اشاره به کاربرد آرايه‏ هاى ادبى و اشعار پارسى و تازى در روض الجنان، نشان از ذوق سليم و روح لطيف نويسنده دارد که در فصل ‏هاى: استفاده از ضرب المثل، استفاده از تمثيل، واژگان ديرين و شيرين و ظرايف و طرايف املايى خود را بروز داده است.

 ۵. اخلاق در تفسير ابو الفتوح رازى/ بر اساس گزينه تفسير روض الجنانِ احمد احمدى بيرجندى

گزارش، تحليل و توصيف: جواد صالحى

نويسنده گزارش در مقدمه به اهميت گرايش تربيتى و هدايتى در گرايشات تفسير و مفسران مى ‏پردازد و يکى از کسانى که به مسائل اخلاقى اهتمام ويژه داشته را شادروان احمد احمدى بيرجندى معرفى مى ‏کند. نگارنده انگيزه خود را در اين نوشتار بررسى اجمالى موضوع اخلاق در تفسير ابو الفتوح بيان مى ‏کند و در آغاز به روال اصل کتاب، به شرح حال ابو الفتوح اشاره کرده و در ادامه به ذکر مباحثِ اخلاقى مى ‏پردازد و شواهدى از روض الجنان براى آن ذکر مى ‏کند. جايگاه و اهميت اخلاق، خلقِ نيکو، مقام توکل، اخلاص، صبر و تسليم، انفاق و مهمان ‏نوازى، صدق، نماز، دوستان خداوند و پرهيز از حسد عناوين مباحث اخلاقى است که نگارنده مطرح مى ‏کند و در ذيل هر يک از مباحث به طرح ديدگاه‏ هاى ابو الفتوح مى‏ پردازد.

۶. جايگاه ادبى روض الجنان/ بر اساس پايان نامه ظرايف و طرايف نثر متون فارسى

مجتبى کاتب اصفهانى

نگارنده، در مقدمه، به پژوهش در متون تفسيرى و جلوه ‏هاى گوناگون آنها اشاره مى‏ کند و وجوه چهار بعدى ارزش تفسيرها را اين گونه بيان مى ‏کند: ۱. ارزش ادبى تفسير، ۲. باورهاى عامى که مفسر داشته، ۳. باورهايى که متکى بر گرايش دينى مفسّر بوده، ۴. علوم و دانشى که مفسّر داشته است. و بيان مى ‏دارد که اين چهار جهت به تفسير ويژگى خاصى مى‏ بخشد. نويسنده در ادامه، گستردگى موضوعات ادبى در تفسير ابو الفتوح رازى را ناشى از دانش ابو الفتوح رازى مى ‏داند.

  نگارنده، پايان نامه آقاى ايرانى را مقايسه و تطبيق ميان سه تفسير: ترجمه منسوب به تفسير طبرى، تفسير کشف الاسرار ميبدى و تفسير روض الجنان معرفى مى ‏کند و گزارش خود را تنها متکفل قسمت آخر مى‏ داند. و جايگاه ادبى روض الجنان را در دو بخش ادب خاص و ادب عام مورد بررسى و مقايسه قرار مى ‏دهد. نويسنده در بخش ادب خاص، به دانسته ‏هاى لغوى يا واژه ‏شناسى، بيان وجه تسميه نام ‏ها، استشهاد به شعر تازى، استناد به آيات و احاديث، ضرب المثل ‏ها و سروده ‏هاى فارسى و تازى و مسائل عرفانى در تفسير مى‏ پردازد. نگارنده در ادامه گزارش، در بخش ادب عام (ادبيات مردمى و عاميانه رايج در عهد ابو الفتوح)، باورهاى عاميانه دينى اجتماعى، رويکردهاى مهم در فهم قرآن و رويکرد انتقادى به قصص انبيا پرداخته و ديدگاه ‏هاى ابو الفتوح رازى را در اين زمينه طرح و بررسى مى ‏نمايد.

 ۷. ابو الفتوح رازى و مهارت ‏ها وشگرفى ‏هاى برابر سازى واژگان/ بر اساس پايان ‏نامه دکتراى محمّد مرادى ايرانى

محمّد على ملکى

نگارنده مقاله، ظرايف و طرايف زبانى و بررسى شيوه‏ هاى واژه گزينى و برابر سازى در تفسير ابو الفتوح رازى را موضوع بحث خود قرار داده و آن را گزارشى تحليلى از گفتار پنجم پايان نامه آقاى محمّد مراد ايرانى مطرح مى ‏نمايد. وى در اين مقدمه کوتاه، به توانايى ابو الفتوح رازى در گزينش واژگان فارسى براى مفاهيم بلند کلام خداوند اشاره مى‏ کند. نويسنده در ادامه شيوه ‏هاى واژه گزينى و برابر سازى، واژگان ديرين و شيرين، کاربرد واژگان در متن تفسير، غناى زبانى در برابر سازى ‏ها، ويژگى ‏هاى دستورى و زيبايى ‏هاى صرفى، دگرگونى واج ‏ها و آواها در تفسير، وام ‏گيرى از زبان عربى در برابر سازى و گونه‏ هاى تازى ‏گرايى در تفسير را به عنوان سر فصل بيان و در ذيل آن اشاره به شواهدى از تفسير ابو الفتوح مى ‏نمايد.

۸. اهم انديشه‏ هاى کلامى ابو الفتوح/ بر اساس پايان ‏نامه کارشناسى ارشد عبدالعلى عنايتى

فتح الله خدادى

نگارنده مقاله در شروع، به نحوه پيدايش و تکامل تفسير کلامى ميان دانشمندان مکاتب اسلامى اشاره مى ‏کند و قرن پنجم و ششم اسلامى را از قرون طلايى رونق علم کلام مى ‏داند. از سوى ديگر، ابو الفتوح رازى صاحب تفسير روض الجنان را مرتبط با مذاهب بسيارى چون معتزله، نجاريه، اصحاب حديث و اشاعره دانسته و زمينه طرح عقايد و دفاع از مکتب اهل بيت را براى وى فراهم مى ‏داند و به اين دليل تفسير وى جامع مسائل کلامى و اعتقادى مطرح مى ‏کند. وى اين مقاله را گزارشى تحليلى از پايان ‏نامه آقاى عبدالعلى عنايتى عنوان مى ‏کند و آن را پنج فصل و چهل بخش تنظيم نموده که حاوى مهم‏ ترين نظريات کلامى رازى است. توحيد ذات و صفات الهى، افعال خداوند تعالى، نبوت، امامت و ايمان عناوين فصل‏ هاى پنج گانه اين نوشتارند.

۹. نکات کلامى و اعقتادى از ديدگاه ابو الفتوح رازى/ بر اساس پايان نامه کارشناسى ارشد آقاى حيدر بصير

گزارش و تحليل: غلامعلى سبحانى

گزارش پايان نامه کارشناسى ارشد آقاى حيدر بصير، عنوانِ مقاله نويسنده گزارش است. بخش سوم پايان نامه را ـ که به بررسى نکات کلامى تفسير ابو الفتوح تحت عناوين: تعريف کلام، ديدگاه‏ هاى اشاعره، جبيره، معتزله و اصحاب معارف است ـ به خود اختصاص مى ‏دهد. وى تحت عنوان بررسى کلام، تعريفى اجمالى از علم کلام و معرّفى بسيار مختصر و کوتاهى از فرقه اشاعره و معتزله نموده و ذيل هر موضوع کلامى، چند آيه به عنوان شاهد مثال ذکر کرده و تفسير ابو الفتوح را در آن مورد نوشته است.

  نويسنده در ادامه، اهمّ موضوعات کلامى را بر مى‏ گزيند و به طور مشروح، جذّاب و مفيد بيان مى ‏کند. برخى انديشه ‏هاى کلامى که ديدگاه‏ هاى مکاتب مختلف در آن موضوع، در اين مقاله مورد بررسى قرار گرفته، از اين قرارند: خالقيّت، کلام الهى و قرآن، حقيقت ايمان، عدل الهى، توحيد ذاتى و صفاتى، بدا، احباط و تکفير. نويسنده پس از طى ديدگاه ‏هاى مختلف، به نقد و بررسى نظريات پرداخته و در پايان، ديدگاه ابو الفتوح را در آن موضوع، مطرح و تحليل و بررسى نموده است.

۱۰. گزارش تحليلى قصص قرآن از تفسير ابو الفتوح رازى/ بر اساس گزينه روض الجنان و روح الجنان احمد احمدى بيرجندى

گزارش، توصيف و تحليل: محسن ابراهيمى

نويسنده گزارش در پيش ‏گفتار، اشاره به کتابِ آقاى احمد احمدى بيرجندى و بخش‏ هاى تشکيل دهنده آن مى ‏نمايد و در بخشى که به تفسير ابو الفتوح رازى، پس از ترجمه تفسير طبرى و تفسير اسفراينى و ديگر تفاسير، مى‏ رسد، به شرح حال ابو الفتوح و سبک تفسير روض الجنان مى‏ پردازد. بخش اولِ کتاب، کليات درباره شخصيت و ويژگى ‏هاى مفسر است که در ذيل آن زندگى ابو الفتوح، نام صحيح و ويژگى ‏هاى تفسير ابو الفتوح مطرح شده است.

  قصص در تفسير ابو الفتوح و تحليل قصص عناوين بخش دوم کتاب است. نويسنده مقاله ادامه مباحث را در بخش سومِ گزارش به تحليل قصه ‏هاى تفسير ابو الفتوح مى ‏پردازد. نقدى بر کتاب گزينه روض الجنان، در پايانِ مقاله توسط نگارنده صورت گرفته است.

۱۱. گزارش و تحليلى از تفسير شناخت روش شيخ ابو الفتوح رازى در تفسير روض الجنان/ بر اساس پايان ‏نامه کارشناسى ارشد محمّد مهدى حقى

عبدالکريم کيوان نژاد

نويسنده در آغاز، کتاب محمّد مهدى حقى را ـ که پايان ‏نامه کارشناسى ارشد وى است ـ معرفى مى ‏نمايد که شامل دو بخش است. بخش اول در معرفى ابو الفتوح و چهار فصل و بخش دوم مآخذ احاديث و روايات تفسير ابو الفتوح رازى است. روش مفسر در تنظيم مطالب، جايگاه نقل در روض الجنان و دسته بندى روايات در تفسير، جايگاه علوم قرآنى و جايگاه مباحث کلامى عناوين مباحثى است که نويسنده مطرح مى‏ کند.

 ۱۲. روش ترجمه و تفسير آيات در روض الجنان ابو الفتوح رازى و مقايسه آن با روش ‏هاى ديگر/ بر اساس پايان ‏نامه ظرايف و طرايف نثر متون تفسيرى

غلامعلى سبحانى

نگارنده اين مقاله، نوشته خود را گزارش و تحقيقى درباره بخشى از کتاب (گفتار سوم) ـ که درباره ظرايف و طرايف ترجمه ابو الفتوح نگاشته شده است ـ معرفى مى‏ نمايد. در ادامه به جهت ‏گيرى ‏هاى گوناگون مفسران، ترجمه واژه به واژه و برابرگذارى‏ ها و ترجمه و پيوند آن با زبان و زبان ‏شناسى مى ‏پردازد.

  نويسنده در ادامه، جدولى جهت مقايسه ترجمه تفسير طبرى و ترجمه رازى طراحى کرده که در خور تحسين است و پس از شناساندن تشابه ترجمه جرجانى با ترجمه رازى، تفاوت ترجمه روض الجنان و تفسير طبرى را مورد توجه خود قرار داده است.

  نويسنده، سپس جدول موارد اختلاف ميان ترجمه رازى با ترجمه طبرى را طراحى کرده، که در مقايسه ميان ترجمه ‏ها به خواننده کمک وافرى مى ‏نمايد.

  وى تحت عناوين برابر سازى ‏هاى الفاظ قرآنى، روش تفسيرى، مباحث لغوى و ملاحظات نحوى، بيان احکام فقهى و حديثى پرداختن به مباحث کلامى ابو الفتوح رازى را مورد کنکاش قرار داده است و به نکات ظريفى از تفسير اشاره مى ‏کند.