کلينى و تفسير روايى آيات ولايت (تأمّلى در باب «نکت و نتف من التنزيل فى الولاية»)
چکيده
در اين مقاله، نگارنده، در پى آن است تا با مراجعه به يکى ابواب کتاب «الکافى» به نام«باب فيه نکت و نتف من التنزيل فى الولاية»، رواياتى را که در تفسير آيات قرآنى وارد شده در مورد ولايت اهل بيت آمده اند، مورد تجزيه و تحليل بيشترى قرار دهد. از اين رو، ابتدا توصيفى اجمالى از روايات اين باب نموده و وضعيت اين احاديث را از لحاظ سندى و مفهومى بررسى مى نمايد. آن گاه برخى از چالش هاىِ موجود در حوزه تفسير آيات ولايى قرآن، و موضع گيرى منفى عليه احاديث تفسيرى ولايت مدار را مورد بحث و بررسى بيشتر قرار مى دهد.
وى عناوين مرتبط با اصل ولايت در روايات «الکافى» را بيان کرده، اعتبار سندى اين روايات را بيان مى نمايد.
نويسنده، معتقد است اگر چه علماى رجال از ۹۲ روايت در اين باب، تنها يازده مورد آن را معتبر دانسته اند، امّا نمى توان به سادگى از حجم زياد رواياتِ به ظاهر ضعيف و مرسل در اين باب، صرف نظر کرد؛ زيرا بسيارى از چالش هاى صورت گرفته در اين باب، شامل روايات ضعيف نمى شود.
در ادامه، نگارنده به مهم ترين چالش هاى قابل توجّه در احاديث تفسيرىِ اين باب اشاره مى کند و تقابل ظاهرىِ تعدادى از اين روايات با ظاهر قرآن و شيعه، خدشه دار کردن تحريف ناپذيرى قرآن و ناسازگارى اين احاديث تفسيرى با واقعيت هاى تاريخى و همچنين کاستن از شأن و منزل اهل بيت عليهم السلام در اين گونه از روايات را مطرح و پاسخ مى دهد.
کليدواژه ها: نکت و نتف، «الکافى»، تفسير روايى، اصل روايت، احاديث تفسيرى.