نفى برداشت تحريف از صحيحه هشام در «الکافى»
چکيده
در اين نوشتار، به تجزيه و تحليل اسناد و متن صحيحه هشام بن سالم در کتاب شريف «الکافى»، پرداخته شده است. نگارنده ابتدا به بررسى متن و سند اين صحيحه _ که از ظاهر آن، تحريف قرآن کريم استخراج مى شود _ پرداخته است. سپس وجوهى را براى حل مشکل سند و مفاد آن ارايه مى نمايد و اين صحيحه را به تأويل مى برد. نگارنده، ضمن بررسى مفاد حديث، به اين نکته مهم اشاره مى کند که اگر چه سند قطعى الصدور، حجّت شرعى است، ولى نبايد به معانى ظاهر همه احاديث توجّه نمود و هر حديث صحيحى، ظاهر آن حجّت نيست و شايد برخى از قرائن، مفقود شده باشند.
نگارنده همچنين به نسخه شناسى و تحليل متن صحيحه هشام، مبنى بر اينکه قرآن نازل شده بر پيامبر، داراى آياتى به مراتب بيشتر از آيات کنونى قرآن بوده است پرداخته و آراى برخى از فقها و محدّثان بزرگ شيعه را در اين باره بررسى مى نمايد.
در قسمتى ديگر از مقاله، نگارنده، نگرشى تأويلى به صحيحه هشام نموده و تأويل بردن اين صحيحه توسط برخى از محدّثان بزرگ مانند شيخ صدوق را مطرح مى کند و شواهدى قرآنى و حديثى، مبنى بر صحّت اين تأويل و عدم تحريف قرآن ارايه مى نمايد و صحيحه هشام را در حکم خبر شاذ، تلقّى کرده که حجّيت وافى در مراد را ندارد.
کليدواژه ها: صحيحه هشام، قطعى الصدور، حجّت، «الکافى»، خبر شاذ.